Madspildsburgerboller

Udnyt dine rundstykker eller dit franskbrød som bliver til overs.

10 styk

Burgerboller

Dag 1
2 overskuds rundstykker, boller eller 2 store skiver franskbrød sættes i blød natten over i køleskab. Vandet skal næsten dække brødet.


Dag 2
Tag det våde brød ud af køleskabet. Har du en røremaskine, laves dejen heri. Ellers brug en skål og en håndmikser.

Løft forsigtig det våde brød op i røreskålen og start maskinen med en
rørekrog på lav hastighed. Brødet skal ikke vrides, men dryppes kort af. Tricket er, at få rørt det våde brød helt ud til en ensartet grødlignende masse. Afhængigt af, hvilket brød der er sat i blød, kan det være, at der skal tilføjes lidt ekstra vand.
Når brødet er rørt ud, tilsættes mælk, gær, sukker, salt og det grove mel. Rør rundt i 2 minutter.

Tilsæt hvedemel og rør til det samler sig. Det svinger lidt, hvor meget hvedemel der skal til. Dejen skal have en ret tyk konsistens. Sæt røremaskinen / mixeren op på høj hastighed og ælt dejen til den slipper kanten og siger klask. De kan tage op til 10-12 minutter. Hvis den ikke har sluppet kanten efter 10-12 minutter, tilsættes lidt mere mel. Dejen må endelig ikke blive for klistret.
Skær smør i små tern og tilsæt smørret og ælt til dejen er glat og smidig.
Sæt dejen til hævning tildækket et lunt sted i ca. 1 time. Den skal gerne hæve til dobbelt størrelse.

Når dejen har hævet, deles den på bordet i 10 boller.
Læg bollerne på en bageplade med bagepapir og efterhæv tildækket i 30 minutter.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
Når bollerne har hævet og er klar til at komme i ovnen, pensles de med sammenpisket æg og drysses evt. med sesamfrø.

Bag bollerne i ca. 17-18 minutter til de er flotte og gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.

Du kan med fordel bruge madspildsburgerbollerne til vores lækre andeburger.
Se opskrift her

Ingredienser

Det ”våde” brød fra dagen før,
drænet for vand
25 g gær
350 – 450 g hvedemel
50 groft mel (hvede, rug eller
grahamsmel m.m.)
1,5 dl sødmælk
50 g smør
1 tsk sukker
1 æg
1,5 tsk salt
Ev. sesamfrø