Nyt samarbejde vil ændre måden vi tænker madspild på

Det er noget galt med den måde, vi bekæmper madspild på, mener kantineleverandøren Kokkens Køkken og frugt- og grøntudbyderen Gasa Nord Grønt. I et nyt partnerskab vil de ændre måden vi tænker madspil på ved at rette fokus mod overvægten af råvarer, der kasseres allerede inden de når forbrugerne.

Gartnerhjælp

Selvom de ikke fejler noget, sorteres en stor del af råvarerne, der produceres i Danmark fra, allerede inden de når foodservice-sektoren eller hylderne hos de danske detailhandlere, da de ikke opretholder de kosmetiske standarder og skønhedskrav.

Et nyt samarbejde mellem den bæredygtige kantineleverandør Kokkenes Køkken og Gasa Nord Grønt, der er den førende udbyder af danskproduceret frugt og grønt, vil støtte den grønne dagsorden og gøre råvarer med kosmetiske fejl mere tilgængelig i Kokkenes Køkkens kantiner landet over. Råvarer der i dag kasseres allerede inden, de når forbrugerne.

”Hver dag frasorteres der råvarer i store mængder. Ikke fordi de er dårlige – men fordi de enten har en forkert størrelse eller en krumning, der ikke lever op til de kosmetiske krav. Det betyder samtidig også, at producenterne får lavere udbytte for deres høst, ligesom der går en masse arbejdskraft til spilde med at høste råvarer, der alligevel bare skal smides ud. Skal vi stoppe spild af mad, bør vi derfor kigge på alle danske afgrøder, der smides ud, før de overhovedet når forbrugerne,” siger Josephine Kofod, projektleder for kommunikation fra Gasa Nord Grønt.

Det nye projekt får navnet Gartnerhjælp, og er et samarbejde mellem Kokkenes Køkken, Gasa Nord Grønt og Dansk Cater. I første omgang er planen, at Kokkenes Køkken i vil omstille minimum 30 pct. af deres samlede grøntsagsforbrug til grøntsager med kosmetiske fejl leveret fra Gartnerhjælpen. Derudover vil Kokkenes Køkken åbne op for salget af grøntsagerne, så kantinernes gæster kan tage dem med hjem.

Skal bidrage til at skabe en grøn adfærdsændring

Kokkenes Køkken driver til daglig 30 kantiner landet over. Kantineleverandørens har fokus på færre og bedre retter, der skal skabe en grøn adfærdsændring hos danskerne og mindske madspild. Næste skridt på den bæredygtige rejse bliver samarbejdet med Gasa Nord Grønt, hvor råvarerne med kosmetiske fejl nu introduceres til samtlige af kantineleverandørernes kantiner.

”Jeg fik et chok, da jeg første gang erfarede, hvor stort et madspild der ophober sig allerede inden, råvarerne når detail- og foodservice-sektorerne. Madspild har det sidste årti været et stort samfundstema, og vi har taget mange, vigtige skridt i den rigtige retning. Nu er tiden kommet til, at vi fokuserer vores ressourcer på den store mængde gode råvarer, der intet fejler, men som alligevel ender i skraldespanden,” siger direktør hos Kokkenes Køkken, Maj Toppenberg, og fortsætter:

”I Kokkenes Køkken arbejder vi hver dag for at være lidt grønnere end dagen i går. Derfor er dette samarbejde et at de vigtigste for Kokkenes Køkken, da det både minimerer madspild og forhåbentligt vil skubbe danskernes madvaner i en mere bæredygtig retning.”

 

40 procent af øko blomkål og broccoli kommer aldrig til salg

Ud af en 100 procent tilplantet mark, vil der være ca. 40 procent råvarer som ikke kommer til salg. Det kan der være mange årsager til, men ud af disse vil der være mellem 10 og 20 procent som kan anvendes til GartnerHjælpen i Kokkenes Køkkens kantiner.

Martin Damby

Kontakt os helt uforpligtende

Du er meget velkommen at ringe til vores salgsdirektør Martin Damby på tlf.: 40 24 32 28.
Han fortæller gerne mere om Kokkenes Køkken, og hvad vi kan gøre bedre hos jer.

Send mail